- در ۱۶ آذر و پس از تظاهرات، مکارم شیرازی خواستار مذاکره با معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری شد. وی ضمن تاکید بر لزوم برخورد با افرادی که او «عده معدودی آشوبگر خیابانی» نامید، افزود: «بالاخره آنها ۱۳، ۱۴ میلیون هستند و افراد این کشورند.» او با اشاره به اینکه در کشورهای دیگر با دو میلیون و سه میلیون مخالف مینشینند مذاکره میکنند، گفت: «باید نشست و مذاکره کرد و شرط آن هم ایجاد یک فضای آرام است». او نسبت به امکان دستیابی به وحدت در کشور ابراز خوش بینی کرد و گفت:«الان باید آتش بس داده شود. شرط اول این است که یک حالت آرام ایجاد شود. بعد یک عده افراد که واقعا مورد احترام جامعه هستند و معتدل هستند بنشینند اصول وحدت را بنویسند.»
- مهدی کروبی از رهبران معترض در گفتوگو با روزنامه فرانسوی «لوموند» با اشاره به این که نظام از دو اصل بنیادی جمهوریت و اسلامیت منحرف شدهاست، هشدار داد که «نه امروز و نه فردا، سرکوب راه حل نیست.» وی در این مصاحبه، با تأکید بر اهمیت جنبش دانشجویی در ایران گفت: لایههای مختلفی از جامعه از جمله زنان، بازاریان، دانشجویان، روحانیون، کارمندان و... در جنبش اعتراضی شرکت کردند، چرا که «نظام از دو اصل بنیادی خود یعنی جمهوریت و اسلام منحرف شدهاست.» او گفت «آشتی ملی گزینه خوب و منطقی است و عقلای دو طرف مخالفتی با آن ندارند... اما برای رسیدن به آشتی ملی باید زمینه را فراهم کرد. در حال حاضر شرایط برای چنین کاری فراهم نیست. برخی نمیخواهند هیج چیز را رها کنند و همه چیز را برای خودشان میخواهند. به هر حال سرکوب راه حل نیست. نه امروز و نه فردا.»
- در تاریخ ۱۷ آذر خانوادهٔ سرداران ابراهیم همت و مهدی باکری در بیانیهای، ۱۶ آذر را «روز حماسه بزرگ ملت ایران» دانستند. در بخشی از این بیانیه آمده بود: «آری روز ۱۶ آذر مالک اشترها در مبارزه با قاسطین و میرزاکوچک خان در مبارزه با جفای روسها و در یک کلام روز حماسه ملت بزرگ ایران است که تجلی آن در دانشجویان رشیدی است که سر سبز آنان و زبان سرخ آنان همانند قلب سفید و پاک همتها و باکریها برای همیشه پرچم سه رنگ سبز و سفید و سرخ ایران را با نام مقدس الله در اهتزاز نگه میدارد.» خانوادههای ابراهیم همت و مهدی باکری در بخش دیگری از این بیانیه بیان داشتند که «بدخواهان جمهوریت نظام و سپس اسلامیت آن را» نشانه رفتهاند.
- در تاریخ ۱۸ آذر، انجمن اسلامی دانشجویان پلی تکنیک به صدور بیانیهای در خصوص حوادث ۱۶ آذر و تشکر از حضور دانشجویان پرداخت. انجمن اسلامی دانشجویان پلیتکنیک در این بیانیه از تمامی دانشجویان ایران به دلیل شرکت پرشکوه در تجمعات روز دانشجو تشکر کرد. به گزارش خبرنامه امیرکبیر در این بیانیه همچنین با اشاره به تصاویری از مجید توکلی عضو این انجمن اسلامی پلی تکنیک که توسط برخی سایتهای حامی دولت حاضر همچون ایرنا و فارس منتشر شده بود، چنین آمد: «اعتراضهای پرشکوه و گسترده دانشجویان مقاوم ایران در سراسر کشور آنچنان مستبیدین فرومایه کشور را گیج کردهاست که راهی جز، لباس مبدل بر تن مجید توکلی کردن و عکس انداختن از وی را پیدا نکردهاند. بیخبر از آنکه بفهمند مجید توکلی افتخار جنبش دانشجویی بوده و هست، چه با لباس زنانه و چه با لباس مردانه.»
- یوسف صانعی در ۲۰ آذر در دیدار با محتشمی پور با اظهار تأسف شدید از حادثه اهانت به تمثال سیدروحالله خمینی در ۱۶ آذر گفت: «برخی ها وقتی به بن بست می رسند حتی از امام هم نمیگذرند واز امام سرمایه گذاری میکنند، انسان های ظالم عکس امام را آتش میزنند بعد میگویند کار دانشجویان بودهاست در حالیکه دانشجویان فدایی امام هستند و همه چیزشان را از امام دارند.»
همچنین افزود:«ما تاریخ را دیدهایم، ماجرای آتش زدن سینما رکس آبادان و مسجد جامع کرمان را هم دیدهایم که چه کسانی آمدند و آتش زدند و بعد گفتند کار انقلابیون بودهاست!»
- علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران پس از حوادث ۱۶ آذر در میان جمعی از طلاب و حوزویان وعده نابودی مخالفانش را داد و از سران مخالفانش درخواست نمود متنبه شوند و آنان را برادران سابق خود خطاب نمود. علی خامنهای با اشاره به مواردی از «فاصله گرفتن» یاران روح الله خمینی از «انقلاب» و طرد آنها در گذشته، گفت که او تمایلی به دفع مخالفان ندارد، اما از نظر او گویا خود آنها اصرار دارند که از نظام فاصله بگیرند. در قسمتهایی از این سخنرانی آمدهاست: وقتی میبینند همه آدمهای فاسد، سلطنتطلب، از اینها حمایت میکند، تودهای از اینها حمایت میکند، رقاص و مطرب فراری از کشور از اینها حمایت میکند، باید متنبه بشوند، باید چشمشان باز بشود، باید بفهمند؛ خب بکشید کنار! انتخابات تمام شد، یک انتخاباتی بود، قانونی هم بود، درست هم بود.
- ایالات متحده نگرانی خود را از سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز در ایران اعلام نمود. ایان کلی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت که «مقابلهٔ خشونتآمیز با مردمی که اعتراض خود را با مسالمت بیان کردهاند، نشان میدهد که جمهوری اسلامی به اصول مندرج در قانون اساسی کشور خود اعتنایی ندارد.»
- دیوید میلیبند، وزیر خارجه بریتانیا، با ابراز تاسف از سرکوب اعتراضات دانشجویان و مردم توسط نیروهای دولتی گفت: «آزادی بیان و آزادی اعتراض سیاسی از ارزشهای اساسی است که همه کشورها باید رعایت کنند. ما از مقامات ایرانی میخواهیم که به حقوق شهروندان خود احترام بگذارند و با آنها خشونت نکنند.»
- سازمان عفو بینالمللی نیز در اطلاعیهای نسبت به «توسل گسترده به زور»، توسط نیروهای انتظامی، علیه دانشجویان در ایران هشدار داد و خواستار آزادی افرادی شد که تنها به خاطر شرکت در تظاهرات دستگیر شدند
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر