۱۳۹۱ تیر ۷, چهارشنبه


میرحسین موسوی از رهبران جنبش سبز، در ۱۵ آذر و همزمان با عید غدیر با صدور بیانیهٔ شماره ۱۶ خود به مناسبت ۱۶ آذر، جنبش دانشجویی را نشان دهنده جریان‌های سیاسی و اجتماعی جامعه دانست و با انتقاد از کسانی که «این نشانگر ذی قیمت را می‌شکنند»، نوشت:
«آنان دوست دارند به خود تسلی دهند که حرکت‌های دانشجویی جز غوغای چند جوان پرسروصدا نیستند که اگر خاموش شوند صورت مسئله از اساس پاک خواهد شد... اصرار دارند بگویند مردم دیگر ساکت شده‌اند و فقط دانشجویان مانده‌اند؛ در دانشگاه‌ها هم فقط تهران ناآرام است، از تهران هم فقط دانشگاه‌های مادر هیاهو می‌کنند، آنجا هم کانون جنبش و جوشش، چند نفر جوان غریبند که اگر آنها را به اخراج از خوابگاه و محرومیت از تحصیل تهدید و محکوم کنیم داستان تمام می‌شود. خوب! تمام این کارها را کردید، پس چرا داستان تمام نشد؟ »
او همچنین به «صبر و متانتی» که در حرکت مردم وجود دارد اشاره کرد و گفت:
«مشکل آن است که یک ملت بزرگ نمی‌نشیند تا در روز روشن رایش را ببرند و هیچ نگوید. یک ملت بزرگ انتخابات درجه دو انتصابی را تحمل نمی‌کند... یک ملت بزرگ از شورای نگهبان انتظار دارد آنها را قانع کند که تقلبی در انتخابات روی نداده‌است، نه آن که تنها یک ادعا پیش رویشان بگذارد و ادعای خود را باطل کننده انبوهی از مشاهدات و مستندات بداند. »
او در انتهای بیانیه خود خطاب به مخالفان خود در حکومت ایران گفت:
«اگر از هزینه‌های سنگین و عملیات عظیم خود نتیجه نمی‌گیرید شاید صحنه درگیری را اشتباه گرفته‌اید؛ در خیابان با سایه‌ها می‌جنگید حال آن که در میدان وجدان‌های مردم خاکریزهایتان پی در پی در حال سقوط است. ۱۶ آذر دانشگاه را تحمل نمی‌کنید. ۱۷ آذر چه می‌کنید؟ ۱۸ آذر چه می‌کنید؟[ »
سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی در مشهد
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبری در تاریخ ۱۵ آذر در یک سخنرانی انتقادی در جمع فعالان دانشجویی در مشهد، با انتقاد از برخورد سپاه و بسیج با مردم در جریان وقایع پس از انتخابات خرداد ماه، گفته‌است که اگر مردم ما را بخواهند حکومت می‌کنیم و اگر نخواهند می‌رویم.
رئیس مجلس خبرگان ایران، در این سخنان با اشاره به اینکه حکومت پول و نیرو دارد و می‌تواند در خیابان آدم جمع کند ولی گروه مقابل یک عده استاد، دانشجو، کارگر، مدیر، صنعت‌گر هستند، تأکید کرده‌است که «درست نبود که بسیج و سپاه در مقابل مردم قرار داده شوند». اکبر هاشمی رفسنجانی تصریح کرده‌است: «انقلاب ما براساس اسلام و قران بود اما برخی اصولگرایان این صحبت‌ها را قبول ندارند و فکر می‌کنند، رأی مردم زینتی است.»
وی در دیدار با فعالان دانشجویی گفته‌است که «این صف‌بندی به مصلحت نیست. این گونه که به ما اخبار می‌رسد گروهی در دانشگاه معترض به نتایج انتخابات هستند. اینکه وزیر که به دانشگاه می‌رود و نمی‌تواند سخنرانی کند، نشان‌دهنده آن است که لابد چیزی شده‌است. ولی این مسائل با شعار و اهانت حل نمی‌شود». او در بخش دیگری از سخنان خود گفته‌است که سانسور در جامعه ما جواب نمی‌دهد و اگر رسانه‌ها آزاد باشند و مردم قانع شوند و دیگر به خیابان نمی‌آیند». وی تصریح کرد «جامعه‌ای که سه چهار میلیون دانشجو دارد را نمی‌شود با فریب اداره کرد.» وی همچنین با اشاره به حضور چشمگیر زنان در دانشگاه‌ها از برخورد خشونت‌آمیز با زنان در تجمع‌ها و تظاهرات انتقاد کرده‌است.
نمایندگان مجلس
  • محمدرضا تابش دبیرکل فراکسیون خط امام مجلس و از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس در تاریخ ۹ آذر ۱۳۸۸ گفت: «باید زمینه‌های حضور دانشجویان در مراسم روز ۱۶ آذر که در آن مرزهای قانونی در نوردیده نشود، فراهم گردد.» وی با تاکید بر اینکه ۱۶ آذر روزی است که نمی‌توان آن را از فرآیند تاریخ دانشجویی و انقلاب اسلامی محو کرد، یادآور شد: «باید با ظرافت، تدبیر و عقلانیت مراسم ۱۶ آذر به نحوی برگزار شود که درخور عظمت نام دانشجو، دانشگاه و شهدای دانشگاه باشد.» به گفته تابش نباید از برگزاری مراسم ۱۶ آذر ممانعت به عمل آید و نهادهایی که متولی ارائه مجوز هستند با سعه صدر اجازه دهند دانشجویان با عقلانیت و تدبیر مراسم را به نحوی برگزار کنند که موجب سوء استفاده دشمنان در این موقعیت خطیر نشود.
  • علی اکبر اولیا از اعضای فراکسیون خط امام مجلس و از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس در تاریخ ۱۱ آذر ۱۳۸۸ گفت: «امیدواریم در روز ۱۶ آذر با تدبیر مسئولان وزارت کشور و وزارت علوم شیوه‌هایی اتخاذ شود که بدون حواشی و حادثه‌ای، زمینه اظهارنظر دانشجویان فراهم و چارچوب‌ها نیز توسط دانشجویان رعایت شود.» وی در خصوص در پیش بودن مراسم ۱۶ آذر و بزرگداشت این روز از سوی دانشجویان و نگرانی‌ها از برخوردهای تند با آنان، اظهار داشت:«۱۶ آذر یک روز تاریخی ماندگار در تاریخ معاصر ایران برای فعالیت‌های دانشجویی است.» وی ادامه داد: «روز ۱۶ آذر نقطه عطفی در مبارزات مردم و دانشجویان علیه رژیم شاه بود که به اوج‌گیری نهضت مردم و سقوط و سرنگونی رژیم شاه منجر شد.» او گفت: «وزیر علوم در زمان معرفی به مجلس برای رای اعتماد در فراکسیون خط امام(ره)مجلس عنوان کرد که معتقد به فضای باز دانشگاه‌ها است و ما از این نظر خوشحال شدیم، اکنون انتظار هست به دانشجو این فضا داده شود و دانشجو هم چارچوب‌ها را رعایت کند.»
بیانیه‌های احزاب و تشکل‌های سیاسی
  • سازمان جوانان و دانشجویان مجمع نیروهای خط امام در تاریخ ۱۳ آذر به مناسبت ۱۶ آذر بیانیه‌ای صادر کرد. در بخشی از این بیانیه چنین آمده بود: «آنچه بهره‌برداری از این دستاوردهای خونبار را گاهی کم فروغ و گاهی بی‌فروغ سازد، نحوه نگرش و فراموش نمودن خاستگاه و زمینه‌های بروز و ظهور آن است. نقطه آغاز غفلت از بهره‌برداری از این تجربه‌های کمیاب همچون ۱۳ آبان، ۱۶ آذر، ۱۲ فروردین، ۲۲ بهمن و امثال آن، آن است که روایت‌هایی که از این وقایع داریم گاه دور از واقعیت زمان وقوع است.» در ادامهٔ این بیانیه آمده بود: «اما از پس سال‌ها، راز ماندگاری ۱۶ آذر چیست؟ ما به عنوان اعضای سازمان جوانان و دانشجویان مجمع نیروهای خط امام از ورای تمام کشمکش‌های موجود به خود این حق را می‌دهیم تا یک بار از حاکمان بخواهیم تا آنان پاسداری و گرامیداشت ۱۶ آذر را بپذیرند. ما بر این باوریم آنچه حاکمان را از روح حاکم بر ۱۶ آذر دور نموده، روایتی است که از آن دارند و زاویه نگاهی است که برگزیده‌اند... پیام این اتفاق آن بود که دانشگاه سنگر تسخیرناپذیری است در مقابل کودتاچیان مستبد آن روزگار و همین برای ماندگاری هر نسلی کافی است.» در ادامهٔ این بیانیه، سازمان جوانان و دانشجویان مجمع، درخواست‌هایی را در آستانهٔ ۱۶ آذر جهت باز گرداندن آرامش به جامعه مطرح نمود.
  • شورای فعالان ملی-مذهبی در تاریخ ۱۵ آذر با صدور بیانیه‌ای به مناسبت ۱۶ آذر اعلام کرد که تجمع و اعتراض حق مسلم دانشجویان است. در این بیانیه آمده بود: «۱۶ آذر؛ یادمان جنبش ضد استبدادی و ضد استعماری دانشجویان ایران است. در این روز خودکامگی و استعمار، با دادخواست خونین دانشجویان ایرانی، به دادگاه افکار عمومی رفت. امروز، آن سلطنت که دانشجویان و نهضت ملی ایران را ایادی خارجی و بیگانه‌پرست می‌خواند، به محاق تاریخ رفت، اما همچنان شعلهٔ «سه آذر اهورایی»، آن‌چنان که دکتر شریعتی گفته بود، در سپهر دانشگاه‌های ایران می‌درخشد. اینک در شرایطی به استقبال ۱۶ آذر می‌رویم که با آغاز جنبش سبز مردم ایران، زخم ۱۸ تیر ۷۸، با حمله خشونت‌بار ۲۵ خرداد ۸۸ به کوی دانشگاه تازه شده است؛ هر روز شمار زیادی از دانشجویان منتقد و آزادیخواه، از دانشگاه روانهٔ زندان می‌شوند... ارتقای پیوندهای اجتماعی و همچنین گسترش همدلی و تعاون در بین گروه‌های دانشجویی، همچنین رویکرد جدید آن‌ها در ایجاد حلقه‌های دوستی و هم‌اندیشی، ورود دانشجویان به عرصهٔ خلاقیت‌های هنری در نقد دیکتاتوری و سلطه و گشودن فضاهای جدید واقعی و مجازی، ویژگی‌های جنبش دانشجویی در دوران حاضر است.»
  • انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران در اطلاعیهٔ خود در تاریخ ۱۵ آذر نوشت که درهای این دانشگاه در روز ۱۶ آذر به روی مردم باز است و از میرحسین موسوی ومهدی کروبی، دو رهبر مخالفان دولت دعوت نیز کرد که برای شرکت در مراسم روز دانشجو در این دانشگاه حاضر شوند. در این اطلاعیه همچنین آمده بود: «۱۶ آذر نه تنها روز اعتراض دانشجویان، بلکه روز اعتراض همه دانشگاهیان، به ویژه استاتید و دانشجویان دانشگاه، در مبارزه با استبداد شده‌است و ما از اساتید دانشگاه می‌خواهیم که در چنین روزی شاگردان و فرزندان خود را تنها نگذارند و دوشادوش دانشجویان برای آزادی و علیه استبداد به پا خیزند.»
  • دانشجویان سبز دانشگاه‌های ایران با صدور بیانیه‌ای در تاریخ ۱۵ آذر برنامه برگزاری مراسم ۱۶ آذر را اعلام کردند. در این بیانیه ۶ دانشگاه به عنوان محل برگزاری مراسم ۱۶ آذر معرفی شده و از مردم خواسته شده تا در این دانشگاه‌ها به دانشجویان بپیوندند.
  • سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت) در تاریخ ۱۵ آذر در بیانیه‌ای، ضمن محکوم کردن برخوردهای اخیر با دانشجویان فعال و ایجاد فضای «رعب و وحشت» در دانشگاه‌ها، نسبت به «اعمال خشونت» نسبت به دانشجویان در روز دانشجو هشدار داده و نوشته‌است که چنین کاری می‌تواند «عواقب غیر قابل محاسبه‌ای» داشته باشد. این سازمان که دبیرکل و چند تن از اعضای آن در بازداشت به سر می‌برند، خواهان آزادی فوری همه فعالان دانشجویی و «رفع فشار از اعضای انجمن‌های اسلامی و دفتر تحکیم وحدت» شده‌است. سازمان دانش آموختگان در عین حال به دانشجویان هشدار داده‌است که در «دام خشونت طلبان» نیفتند و «اجازه ندهند که بهانه‌ای برای موجه جلوه دادن برخورد با دانشجویان به دست کودتاچیان بیفتد».
  • به نمایندگی از اتحادیه دانشجویان اروپا، برت ون دن کندلاره در نشست روز ۱۴ آذر در دانشگاه دلفت به مناسبت روز ۱۶ آذرماه سخنرانی کرد و به نمایندگی از این اتحادیه که دارای ۱۱ میلیون دانشجوی عضو در سراسر کشورهای اروپایی است، حمایت قاطع این اتحادیه را از دوستان دانشجوی ایرانی اعلام کرد. او همچنین از همه دانشجویان در اروپا، از مسئولین در یونسکو و کمیسیون‌های اروپایی خواست که به پایمال شدن حق دانشجویان در ایران اعتراض کنند، و در پایان اعلام کرد که این اتحادیه در حمایت از حقوق دانشجویان در ایران فریاد خواهد زد و تا پیروزی ساکت نخواهد شد.
  • شش حزب و گروه سیاسی در ایران در بیانیه‌ای به مناسبت روز دانشجو، در تاریخ ۱۶ آذر، خواستار آزادی فوری دانشجویان بازداشت شده پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری شدند. «جبهه ملی ایران»، «حزب ملت ایران»، «نهضت آزادی ایران»، «شورای فعالان ملی مذهبی»، «حزب ایران» و «حزب مردم ایران» در این بیانیه همچنین خواستار آن شدند تا آمران و عاملان کشتار، خشونت و برخورد با دانشجویان معرفی شوند و مورد پیگرد قانونی قرار گیرند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر